Trysunda – en riktig pärla i Höga Kusten

Av Britt-Inger Jonsson
Resor i Sverige, Resor i Norden – publicerad 2025-06-02

Trysunda
Trysunda, foto: Ulf Jonsson

Trysunda är en liten, pittoresk ö som ligger i Höga Kusten, en region som är känd för sin dramatiska natur, vackra berg och världsarvs­status. Trysunda är en del av Örnsköldsviks kommun och ligger i den norra delen av Höga Kusten. Ön är en riktig pärla för den som vill uppleva både lugn och äventyr i naturen.

Trysunda är en underbar ö att besöka och omnämns ofta som en av Sveriges vackraste öar. Här kan du koppla av, bada och sola, njuta av vacker natur och havs­utsikt, och gärna vandra runt då ön genom­korsas av många stigar. Vid hamnen ligger ett idylliskt fiskeläge. Detta fiskeläge är det bäst bevarade längs Ånger­man­lands­kusten. Hela ön är natur­reservat sedan 1987, tillsam­mans med Skrubban och andra omgivande öar. Sommar­tid finns det vandrar­hem samt stugor att hyra. Det finns även en liten affär och sommar­öppen restau­rang.

Fiskeläget

Fiskeläget på Trysunda grundades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Då ledde tre sund (därav namnet Trysunda) in till den skyddade hamnen. Men genom den stora land­höjningen i Höga Kusten finns nu bara ett av sunden kvar. De tre öarna växte näm­ligen ihop när de höjde sig ur havet. Fiskeläget är för övrigt det bäst bevarade längs hela Ångerman­lands­kusten.

Det fina fiskarkapellet uppfördes 1654 av Gävlefiskarna och är med sina vackra vägg­målningar en riktig klenod i Höga Kusten. Ett fiske­museum finns också i en av sjö­bodarna. Här berättas det om det liv som fiskar­familjerna levde här förr. Nuför­tiden bor bara några få personer året om på ön.

Se och göra på Trysunda

  • Vandring och naturupplevelser: Trysunda erbjuder fantastiska vandrings­möjligheter. Här finns det flera leder, både korta och längre turer, som ger en unik utsikt över Höga Kustens dramatiska landskap. En av de mest populära turerna går upp till Kapellberget där man belönas med en otrolig utsikt över både havet och omgivande skärgård. Naturen här är både tyst och storslagen, med skogar, klippor och hav som möts på ett nästan overkligt sätt.
  • Fiske och båtturer: För den som gillar att fiska, är Trysunda en perfekt plats. Här kan man fånga allt från abborre till lax och havsöring. Man kan även hyra båt eller följa med på guidade turer för att upptäcka områdets vackra skärgård. Under sommaren går det ofta båtturer till närlig­gande öar.
  • Stränder och bad: Det finns också vackra stränder på Trysunda, där man kan bada, sola eller bara njuta av den friska luften. Vattnet i Höga Kusten är kristallklart, vilket gör det till en idealisk plats för både simning och snorkling.
  • Lokal kultur och historia: Trysunda har en intressant historia. Förr i tiden var ön en viktig fiskeby, och det finns fortfarande spår av denna kultur runt om på ön. Ett fiske­museum finns dessutom i en av sjö­bodarna och är väl värt ett besök. På ön kan man också besöka det lilla kapellet, som är en mysig och traditionell byggnad med anor från 1600-talet.
  • Fågelskådning: För den som är intres­serad av fågel­skådning, finns det möjlighet att observera olika arter av både land- och sjöfåglar. Det är en särskilt fin plats under vår och höst när fåglar migrerar.

Boende och mat

Det finns ett par små, familjeägda boenden på Trysunda, inklusive vandrarhem och stugor. Här kan man njuta av en avkopp­lande vistelse och få en känsla av att vara på en verkligt avlägsen plats, men ändå ha nära till alla bekväm­lig­heter. Under som­maren finns det även möjlig­het att äta på lokala restau­ranger, där färsk fisk från Höga Kusten är en riktig höjdpunkt.

Björnviken

I Björnviken på norra delen av Trysunda finns en lång, härlig sandstrand lämplig för sol och bad. Där bakom hittar man den tio meter höga Malmgrottan. Namnet sägs den ha fått genom att det i området finns spår från tidigare gruv­brytning på ön.

Det är fint att tälta vid Björnviken och på norra sidan av ön. Men tänk på att man inte får göra upp eld på andra platser än i iordning­gjorda eldstäder!

Björnviken på Trysunda
Björnviken, en lång sandstrand lämplig för sol och bad. Foto: Ulf Jonsson

Geologi

Trysunda har en geologisk bakgrund som här­stammar från vulkanisk aktivitet vilket särskilt syns i Storviken, där en vandring längs stranden bjuder på en sprakande färg­prakt med rundade röda, svarta och gråa stenar. Den röda nordingrå­graniten är över 1 500 miljoner år och den grå sand­stenen som överlagrats av mörk diabas är cirka 1 200–1 400 miljoner år.

Storviken på Trysunda
Storviken, klapperstrand med rundade stenar. Foto: Ulf Jonsson

Naturreservat

Trysunda är ett naturreservat, och det innebär att det finns särskilda regler och riktlinjer för att skydda den känsliga naturen och bevara öns unika eko­system. Här följer några saker som besökare bör tänka på för att både njuta av sin tid på Trysunda och hjälpa till att bevara dess naturliga skönhet.

Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:
  • Störa djurlivet.
  • Ta med sig hund som inte är kopplad.
  • Göra åverkan på mark och växtlighet.
  • Göra upp eld annat än på angivna platser.
  • Köra motordrivet fordon på land. Endast nytto­trafik av boende på Trysunda samt statliga eller kommunala tjänstemän är tillåten.

Tillgänglighet

Trysunda är inte den mest lättillgängliga ön, vilket samtidigt är en del av charmen. Hit kan du kryssa från Örnsköldsvik eller från Köpmanholmen (2,5 mil från Örnsköldsvik), där gästhamnen står öppen för besökare. Du kan också ta dig till Trysunda med reguljär färja från Köpmanholmen. Färjor går flera gånger om dagen under högsäsong, men under lågsäsong kan det vara färre avgångar. Använder du rullstol eller rullator kan det vara en fördel att välja färjan "M/F Ulvön" eftersom den har relativt god till­gänglighets­anpassning.

Ön är ganska kuperad, och vissa delar av naturen kan vara svårare att nå för personer med rörelse­hinder, särskilt om man vill utforska de mer avlägsna delarna av ön. Det finns dock lättill­gängliga vägar och områden nära hamnen och kapellet som kan upplevas utan större ansträngning.

Från färjeläget går en förhål­landevis bred, grusad gångväg bort till affären och vandrar­hemmet. Vid färjekajen, gästhamnen och vandrarhemmet finns det till­gänglighets­anpassade toaletter. Och nära vandrar­hemmet och gäst­hamnen finns även flera till­gänglighets­anpassade grill­platser och rastbord. En av stugorna som vandrar­hemmet hyr ut är också till­gänglighets­anpassad.

Gångvägen på Trysunda
Gångvägen på Trysunda. Foto: Ulf Jonsson

Hitta hit

För att nå färjehamnen i Köpman­holmen svänger du av från E4 vid Bjästa, söder om Örnsköldsvik. Följ sedan skyltarna. Du kan även ta dig med buss från Örnsköldsvik till Köpman­holmen; och kliver då av vid ändhåll­platsen (Köpman­holmen Buss­garaget) som ligger bredvid färje­läget.

Avslutningsvis

Trysunda är verkligen en underbar plats för den som vill komma bort från vardagens brus och upptäcka en av Sveriges mest otämjda och vackra delar av naturen. Ön omnämns ofta som en av Sveriges vackraste öar och är verkligen värd att vårda. För att få ut så mycket som möjligt av ditt besök på Trysunda och samtidigt hjälpa till att bevara dess vackra och sårbara natur, bör du alltid vara medveten om miljön och respekt­era de regler som finns. På så sätt kan fler genera­tioner få möjlighet att uppleva denna underbara plats på ett hållbart sätt.

Tillgänglighet: Trysunda är inte den mest lättill­gängliga ön för personer med rörelse­hinder. Det finns dock lättill­gängliga vägar och områden nära hamnen.

Snabbfakta – Höga Kusten

Om världsarvet Höga Kusten

Varför är Höga Kusten ett världsarv? Det var år 2000 som Höga Kusten fick världsarvs­status, och anledningen är faktiskt ganska häftig: land­höjningen här är unik i hela världen. Ingen annanstans har marken rest sig lika mycket efter den senaste istiden. Hela 286 meter över dagens havsyta har det blivit!

Var ligger Höga Kusten? Höga Kusten ligger på ostkusten i södra Norrland, inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Förr i tiden kallades området Ångermanlands brantkust – och man förstår varför när man ser de dramatiska höjdskil­lnaderna.

När vi pratar om besöks­destinationen Höga Kusten i dag, så räknar vi också in Härnösand och Sollefteå, utöver Kramfors och Örnsköldsvik. Fyra kommuner som tillsam­mans bjuder på massor att upptäcka!

Hur stort är världsarvs­området? Själva världsarvet Höga Kusten täcker 1 400 kvadrat­kilometer – varav 800 kvadrat­kilometer är hav. Skärgården är dessutom riktigt maffig, med runt 70 öar.


Tänk dig att dela lista med platser som pyramiderna, Yosemite, Baikalsjön och Venedig – då är det lätt att inse att Höga Kusten inte hamnat i dåligt sällskap på Unescos världsarvs­lista.

Dela gärna artikeln!

Skribent