Av Britt-Inger Jonsson
Resor i Sverige, Resor i Norden – publicerad 2025-06-02
Trysunda, foto: Ulf Jonsson
Trysunda är en liten, pittoresk ö som ligger i Höga Kusten, en region som är känd för sin dramatiska natur, vackra berg och världsarvsstatus. Trysunda är en del av Örnsköldsviks kommun och ligger i den norra delen av Höga Kusten. Ön är en riktig pärla för den som vill uppleva både lugn och äventyr i naturen.
Trysunda är en underbar ö att besöka och omnämns ofta som en av Sveriges vackraste öar. Här kan du koppla av, bada och sola, njuta av vacker natur och havsutsikt, och gärna vandra runt då ön genomkorsas av många stigar. Vid hamnen ligger ett idylliskt fiskeläge. Detta fiskeläge är det bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. Hela ön är naturreservat sedan 1987, tillsammans med Skrubban och andra omgivande öar. Sommartid finns det vandrarhem samt stugor att hyra. Det finns även en liten affär och sommaröppen restaurang.
Fiskeläget på Trysunda grundades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Då ledde tre sund (därav namnet Trysunda) in till den skyddade hamnen. Men genom den stora landhöjningen i Höga Kusten finns nu bara ett av sunden kvar. De tre öarna växte nämligen ihop när de höjde sig ur havet. Fiskeläget är för övrigt det bäst bevarade längs hela Ångermanlandskusten.
Det fina fiskarkapellet uppfördes 1654 av Gävlefiskarna och är med sina vackra väggmålningar en riktig klenod i Höga Kusten. Ett fiskemuseum finns också i en av sjöbodarna. Här berättas det om det liv som fiskarfamiljerna levde här förr. Nuförtiden bor bara några få personer året om på ön.
Det finns ett par små, familjeägda boenden på Trysunda, inklusive vandrarhem och stugor. Här kan man njuta av en avkopplande vistelse och få en känsla av att vara på en verkligt avlägsen plats, men ändå ha nära till alla bekvämligheter. Under sommaren finns det även möjlighet att äta på lokala restauranger, där färsk fisk från Höga Kusten är en riktig höjdpunkt.
I Björnviken på norra delen av Trysunda finns en lång, härlig sandstrand lämplig för sol och bad. Där bakom hittar man den tio meter höga Malmgrottan. Namnet sägs den ha fått genom att det i området finns spår från tidigare gruvbrytning på ön.
Det är fint att tälta vid Björnviken och på norra sidan av ön. Men tänk på att man inte får göra upp eld på andra platser än i iordninggjorda eldstäder!
Björnviken, en lång sandstrand lämplig för sol och bad. Foto: Ulf Jonsson
Trysunda har en geologisk bakgrund som härstammar från vulkanisk aktivitet vilket särskilt syns i Storviken, där en vandring längs stranden bjuder på en sprakande färgprakt med rundade röda, svarta och gråa stenar. Den röda nordingrågraniten är över 1 500 miljoner år och den grå sandstenen som överlagrats av mörk diabas är cirka 1 200–1 400 miljoner år.
Storviken, klapperstrand med rundade stenar. Foto: Ulf Jonsson
Trysunda är ett naturreservat, och det innebär att det finns särskilda regler och riktlinjer för att skydda den känsliga naturen och bevara öns unika ekosystem. Här följer några saker som besökare bör tänka på för att både njuta av sin tid på Trysunda och hjälpa till att bevara dess naturliga skönhet.
Trysunda är inte den mest lättillgängliga ön, vilket samtidigt är en del av charmen. Hit kan du kryssa från Örnsköldsvik eller från Köpmanholmen (2,5 mil från Örnsköldsvik), där gästhamnen står öppen för besökare. Du kan också ta dig till Trysunda med reguljär färja från Köpmanholmen. Färjor går flera gånger om dagen under högsäsong, men under lågsäsong kan det vara färre avgångar. Använder du rullstol eller rullator kan det vara en fördel att välja färjan "M/F Ulvön" eftersom den har relativt god tillgänglighetsanpassning.
Ön är ganska kuperad, och vissa delar av naturen kan vara svårare att nå för personer med rörelsehinder, särskilt om man vill utforska de mer avlägsna delarna av ön. Det finns dock lättillgängliga vägar och områden nära hamnen och kapellet som kan upplevas utan större ansträngning.
Från färjeläget går en förhållandevis bred, grusad gångväg bort till affären och vandrarhemmet. Vid färjekajen, gästhamnen och vandrarhemmet finns det tillgänglighetsanpassade toaletter. Och nära vandrarhemmet och gästhamnen finns även flera tillgänglighetsanpassade grillplatser och rastbord. En av stugorna som vandrarhemmet hyr ut är också tillgänglighetsanpassad.
Gångvägen på Trysunda. Foto: Ulf Jonsson
För att nå färjehamnen i Köpmanholmen svänger du av från E4 vid Bjästa, söder om Örnsköldsvik. Följ sedan skyltarna. Du kan även ta dig med buss från Örnsköldsvik till Köpmanholmen; och kliver då av vid ändhållplatsen (Köpmanholmen Bussgaraget) som ligger bredvid färjeläget.
Trysunda är verkligen en underbar plats för den som vill komma bort från vardagens brus och upptäcka en av Sveriges mest otämjda och vackra delar av naturen. Ön omnämns ofta som en av Sveriges vackraste öar och är verkligen värd att vårda. För att få ut så mycket som möjligt av ditt besök på Trysunda och samtidigt hjälpa till att bevara dess vackra och sårbara natur, bör du alltid vara medveten om miljön och respektera de regler som finns. På så sätt kan fler generationer få möjlighet att uppleva denna underbara plats på ett hållbart sätt.
Tillgänglighet: Trysunda är inte den mest lättillgängliga ön för personer med rörelsehinder. Det finns dock lättillgängliga vägar och områden nära hamnen.
Varför är Höga Kusten ett världsarv? Det var år 2000 som Höga Kusten fick världsarvsstatus, och anledningen är faktiskt ganska häftig: landhöjningen här är unik i hela världen. Ingen annanstans har marken rest sig lika mycket efter den senaste istiden. Hela 286 meter över dagens havsyta har det blivit!
Var ligger Höga Kusten? Höga Kusten ligger på ostkusten i södra Norrland, inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Förr i tiden kallades området Ångermanlands brantkust – och man förstår varför när man ser de dramatiska höjdskillnaderna.
När vi pratar om besöksdestinationen Höga Kusten i dag, så räknar vi också in Härnösand och Sollefteå, utöver Kramfors och Örnsköldsvik. Fyra kommuner som tillsammans bjuder på massor att upptäcka!
Hur stort är världsarvsområdet? Själva världsarvet Höga Kusten täcker 1 400 kvadratkilometer – varav 800 kvadratkilometer är hav. Skärgården är dessutom riktigt maffig, med runt 70 öar.
Tänk dig att dela lista med platser som pyramiderna, Yosemite, Baikalsjön och Venedig – då är det lätt att inse att Höga Kusten inte hamnat i dåligt sällskap på Unescos världsarvslista.