Rotsidan – ett av Höga Kustens mest omtyckta natur­reservat

Av Britt-Inger Jonsson
Resor i Sverige, Resor i Norden – publicerad 2025-05-29

Rotsidan
Rotsidan, foto: Britt-Inger Jonsson

Rotsidan är ett av Höga Kustens mest omtyckta och unika natur­reservat, beläget vid Botten­havets kust i Nordingrå, Kramfors kommun. Det som gör Rotsidan särskilt speciellt är de släta diabas­hällarna som sträcker sig längs havet – ett naturligt klipp­landskap som slipats av havet och formar en nästan overkligt jämn kustlinje.

Rotsidan vid kusten i Nordingrå är en fyra kilometer lång kuststräcka med plana stenhällar som slipats av havet, och i svackor finns klapper­stens­fält. Det är ett mycket populärt område där många vandrar, tar ett dopp i havet eller solar på klipporna om somrarna.

Här möts besökare av ett dramatiskt men samtidigt rofyllt möte mellan klippor och hav. Rotsidan är perfekt för en stillsam picknick, solbad, eller bara för att sitta och betrakta vågorna som rullar in mot granit­klipporna. Under sommar­halvåret är platsen särskilt populär, men även under lugnare årstider erbjuder området en stark natur­upplevelse.

En lite annorlunda och mäktig upp­levelse får den som besöker reservatet vid (sydostlig) storm. Då demon­strerar havet de enorma krafter som formar Rotsidan, och de skum­mande vågorna kastas då högt upp på land.

Grilla, tälta och vandra

I reservatet finns flera iordning­gjorda eldstäder för grillning och en vedbod med färdig ved. Observera att det inte är tillåtet att elda på andra platser än i dessa eldstäder.

Det är tillåtet att tälta i närheten av vedboden och dassen men inte på andra ställen i reservatet.

Det finns flera möjligheter till vandring vid Rotsidan. Den 10 mil långa vandrings­leden "Världsarvsleden" går till exempel igenom reservatet. Men här finns även flera mindre stigar, och på de plana klipporna är det alltid trevligt att gå fritt.

Tillgänglighet

Rotsidan är förhållandevis lättillgängligt:

  • Parkering finns i närheten, och därifrån leder en spångad stig (tillgänglighets­anpassad för rullstol och barnvagn) ner till kustlinjen. Från park­eringen ut till rast­platsen vid havet är det cirka 600 meter.
  • Det finns två särskilda parkerings­platser för personer med handikapp­tillstånd.
  • Det finns informationsskyltar och enklare rastplatser med bänkar och bord.
  • Flera dass, inklusive tillgänglig­hetsan­passade alternativ. För närvarande finns ett dass som är tillgänglig­hetsan­passat vid parkeringen och ett annat i anslutning till gång­vägen nära grill­platsen.

Rastplats på Rotsidan
En av Rotsidans iordnings­ställda rastplatser.

En del av Höga Kustens världsarv

Området är också en del av Höga Kustens världs­arv, och naturen här är skyddad. Det betyder att man får njuta av den orörda miljön med respekt – till exempel genom att inte elda på klipporna och att ta med sitt skräp.

Hitta till Rotsidan

Rotsidan ligger i yttre delen av Nordingrå. Från Nordingrå­vallen åker du över Häggvik och Kåsta till Fällsvik, där en skyltad skogsväg leder mot reservatets parkering. Obs, vintertid plogas inte denna skogsväg. Vintertid kan du antingen ställa dig vid vägen i Fällsvik eller i Barsta och ta dig in i reservatet på skidor eller snöskor.

Sammanfattningsvis är Rotsidan en plats där naturens kraft möter stillhet, och det är till­gängligt för de allra flesta att njuta av. Det är en pärla för både natur­älskare, fotografer, barn­familjer och vandrare.

Snabbfakta – Höga Kusten

Om världsarvet Höga Kusten

Varför är Höga Kusten ett världsarv? Det var år 2000 som Höga Kusten fick världsarvs­status, och anledningen är faktiskt ganska häftig: land­höjningen här är unik i hela världen. Ingen annanstans har marken rest sig lika mycket efter den senaste istiden. Hela 286 meter över dagens havsyta har det blivit!

Var ligger Höga Kusten? Höga Kusten ligger på ostkusten i södra Norrland, inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Förr i tiden kallades området Ångermanlands brantkust – och man förstår varför när man ser de dramatiska höjdskil­lnaderna.

När vi pratar om besöks­destinationen Höga Kusten i dag, så räknar vi också in Härnösand och Sollefteå, utöver Kramfors och Örnsköldsvik. Fyra kommuner som tillsam­mans bjuder på massor att upptäcka!

Hur stort är världsarvs­området? Själva världsarvet Höga Kusten täcker 1 400 kvadrat­kilometer – varav 800 kvadrat­kilometer är hav. Skärgården är dessutom riktigt maffig, med runt 70 öar.


Tänk dig att dela lista med platser som pyramiderna, Yosemite, Baikalsjön och Venedig – då är det lätt att inse att Höga Kusten inte hamnat i dåligt sällskap på Unescos världsarvs­lista.

Dela gärna artikeln!

Skribent